Seneca

"Ha az íjász elvéti a célt, magában keresi a hibát. Ha nem találsz célba, az sosem a cél hibája. Jobb célt akarsz? - Legyél jobb Te magad!" (G. Arland)
"Ha nem tudod, melyik kikötőbe vitorlázol, egyik szél sem kedvező." (Seneca)
"Világosan meghatározott célok hiányában mindennapi triviális dolgokat kezdünk furcsa hűséggel elvégezni, míg végül a rabszolgájukká válunk." (R. Heinlein)
"Változtasd meg a világot! Kezdd magaddal!" (Máni)


2013. július 25., csütörtök

A TITOK leleplezése 3 pontban


MITŐL PROFI EGY COACHING? - kérdeztem első blogbejegyzésemben, és azt válaszoltam rá, hogy "egyszerűen" a rugalmasságtól. Profi coaching? - RUGALMASSÁG.
Ezt írtam.
Ezen felül kíváncsiságomat fejeztem ki a Te válaszoddal kapcsolatban, kedves Olvasó, továbbá jeleztem: az a tervem, hogy ezen a Blogon lassan kifejtem, mit is értek RUGALMASSÁG alatt, és miért írtam idézőjelben az "egyszerűen" szót.

Attila barátom és munkatársam hozzászólt (egyenlőre név nélkül, mert a bejelentkezés még nem egyszerű, dolgozunk az ügyön; de tudom, hogy ő volt, köszi, Attila), eképp:

"A rugalmasság szót ebben az esetben én szívesen kiegészíteném a kreativitással és az ismételhetőséggel, illetve azzal, hogy tudom, mikor, mit és miért csinálok a coaching során. Ettől lesz valami professzionális"

Nagyszerű, akkor most jöjjön a leleplezés, mit is értek azon, hogy a RUGALMASSÁG-tól profi a coaching.

A TITOK pedig ez:
  1. a rugalmasság: alkalmazkodás törés nélkül (ezt a meghatározást nagy örömömre ma találtam a hálón - jobb, mint az enyém volt...)
  2. akkor vagy rugalmas, ha arra reagálsz, ami van
  3. akkor tudsz rugalmas lenni, ha van miből annak lenned
Ebből a három pontból még nagyon sok minden következik.
Ezért is van az "egyszerűen" idézőjelben.
Hiszen, ha mindezt kibontjuk, szövevényes rendszerhez jutunk. Te jó ég, három vaskos kötet!
- - - - -
Csak ízelítőül itt van mindjárt Attila a kreativitással. Beleillik a rugalmasságba? Bele - a kreativitás olykor egyenesen maga a rugalmasság, hiszen: alkalmazkodás törés nélkül.






És most VIVA! VITA következik (vagy csak tisztázás? - nem baj, az is jó lesz): ismételhető-e a coaching? Igen és nem? Lehet két egyforma coaching? De, mondjuk, tudok ismételni, jó. Az ismételhetőség nem azonos azzal, hogy tudom, mikor, mit és miért csinálok. Ez inkább tudatosság: arra reagálok, ami van.
Abraham Zaleznik (a menedzser vagy líder kérdés "atyja")  szerint "mindegy, hogy' tervezünk, munkánk során úgyis előre nem látott kihívásokkal fogunk szembesülni."

Ettől még tervezni kell (szükséges/érdemes/hasznos/...) (?), de ha a tervhez úgy ragaszkodsz a megvalósítás során, hogy ezzel nem arra reagálsz, ami éppen van, akkor hiába terveztél profin, a megvalósításban mégis elbuktad a profizmust. Valami törik.
 
 Törés nélkül alkalmazkodsz,
vagy rákényszeríted a helyzetre azt, amit tudsz?

Mára gondolatébresztőnek ennyi.

Nem akarok más tollával - billentyűzetével - ékeskedni, ráadásul van még pár jó meghatározás a rugalmasságról itt, a Sulinet honlapján, érdemes rákattanni...

Jó, de hogy' került ide a síelős kép? Gondolhatod, hogy nem véletlenül. Most be kell fejeznem. Legközelebb elmondom.

(Legegyszerűbben úgy tudsz megjegyzést írni, ha itt, szinte EZ ALATT a megjegyzés szóra kattintasz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése